2013. augusztus 1., csütörtök

Az én Piri-Piri csirkém

A Piri-piri szósz egy portugál eredetű mártás, ami különösen gyakori Angolában, Mozambikban és Dél-Afrikában is. Fő alapanyagai a zúzott csili, a citrom héja, a hagyma, a fokhagyma, a bors, a paprika és a tárkony. Én most csirkéhez használtam fel, igazán jól mutatnak együtt. Vigyázat, ördögien csíp!

Hozzávalók (2 személyre)

4 csirke felsőcomb, a bőrével együtt
1 piros kaliforniai paprika
1 zöld kaliforniai paprika
néhány szál friss rozmaring
só, bors, fokhagymapor
kevés olaj

A szószhoz
1 fej lilahagyma
4 gerezd fokhagyma
1 szál chili
1 teáskanál pirospaprika
1 citrom leve
2 evőkanál vörösborecet
1 evőkanál Worcestershire szósz
1 csokor friss bazsalikom

Elkészítése

  1. Egy serpenyőben kevés olajat hevítek, a csirkét pedig alaposan befűszerezem. Amikor az olaj már igen forró a combokat bőrös oldalukkal lefelé a serpenyőbe helyezem és megpirítom a bőrét. Néhány perc múlva megfordítom és a másik oldalát is félig átsütöm.
  2. A szószhoz a hagymákat apróra vágom a chilivel együtt, majd botmixerrel pépesre zúzom őket. Hozzákavarom a többi hozzávalót.
  3. Egy tűzálló tálba kanalazom a szósz egy részét, majd erre rakom a csirkecombokat és a paprikaszeleteket. A maradék szószt az étel tetejére halmozom, végül rákerül a rozmaringszár és így 150 fokon körülbelül 25 percig sütöm az egészet.
  4. Párolt rizzsel tálalom. (Ha perdig túl csípős lett, akkor tejfölt is kínálhatok hozzá.)

0 megjegyzés:

Dí lo que piensas...