2013. augusztus 11., vasárnap

Steak, édesburgonyapürével és tejszínes gombamártással


Egy igazi ünnepi fogást szerettem volna az asztalra varázsolni az egyik este, ugyanis párommal évfordulót ünnepeltünk. Nekem, ha ünnep, akkor elsőként mindig a marhahús jut eszembe. Ezzel a körettel egy amerikai jellegű fogás született meg belőle.








Hozzávalók (2 személyre)
-35 dkg bélszín (vagy hátszín)
-só, egész bors, fokhagymapor
-kevés olívaolaj

-80 dkg édesburgonya
-1-2 teáskanál vaj

-50 dkg gomba, többféle
-2 dl tejszín
-3-4 gerezd fokhagyma
-1 csokor friss petrezselyem
-1 fej lilahagyma
-kevés vaj

Elkészítése
  1. A burgonyát meghámozom, feldarabolom és sós, forrásban lévő vízben felrakom főni.
  2. A steaket egészben fogom megsütni. Beszórom sóval és fokhagymaporral, majd a borsot durvára összetöröm és ebbe is beleforgatom a húst.
  3. Az olívaolajat felforrósítom a serpenyőbe és belehelyezem a húst, majd egy vékony kérget sütök rá néhány perc alatt, mindkét oldalán. Ezután előmelegített sütőben, 180 fokon 15-20 percig sütöm.
  4. Amíg sül a hús, elkészítem a gombamártást: kevés vajon el kezdem pirítani a meghámozott és felaprított hagymát és fokhagymát, majd ha már üveges, akkor a megtisztított és feldarabolt gombákat is rárakom.
  5. Megvárom, amíg a gombák levet eresztenek, majd azt elpárolom és felöntöm a tejszínnel.
  6. Ízlés szerint fűszerezem, majd a végén megszórom a felaprított, friss petrezselyemmel.
  7. A steaket kiveszem a sütőből és pihentetem néhány percig, hogy teljesen magába szívja az ízeket,  addig a burgonyáról leöntöm a vizet, sózom és vajat olvasztok rá, majd villával pürésítem.
  8. Tálalás: az édesburgonyapüréből két kanál segítségével kisebb gombócokat formázok, ezt a tányér szélésre helyezem. A tányér közepére helyezem a gombamártást, majd erre rakok még néhány vékony szelet steak-et.

0 megjegyzés:

Dí lo que piensas...